Men min senaste resa började 2019 när jag fick besvär och läkarna till en början trodde att det var pankreascancer men så småningom kom fram till att det var gallvägscancer.
Jag genomgick operation och cellgiftsbehandling 2019 och på en efterkontroll i januari upptäckte man prickar i lungan och vid levern. Läkarna var osäkra på vad det kunde vara så man lät det vara och jag gick på kontroller där man kunde se att prickarna var oförändrade.
Maj 2021 hade det skett en mindre förändring och nu var man relativt säkra på att det var metastaser och man satte in behandling med cellgifter. Fyra omgångar med två veckors mellanrum.
Men nu tillbaka till Lydiagården och min upplevelse där.
Jag kände till Lydiagården eftersom min hustru har haft bröstcancer och har varit där två gånger. Så jag pratade med min kurator och fick en remiss dit.
Det tog inte lång tid förrän jag fick en inbjudan och den vecka jag skulle vara där var det specifikt för patienter med kronisk cancer. Jag hade inga förväntningar eller tankar på hur ett besök skulle vara och jag gick dit med
ett öppet sinne.
Alfred fick följa med
Jag kom dit en sen söndag eftermiddag med min vovve Alfred och fick ett rum. Rummet var okej och personalen välkomnande och man kände sig trygg. 17:30 serverades det kvällsmat och det var rätt så gott. Efter det hade vi samling där vi kunde presentera oss och där personalen kunde presentera sig. Gick och la mig tidigt och sov så där och var sen uppe tidigt och gick en runda med Alfred.
Frukosten klockan åtta blev lite avbruten då brandlarmet gick i gång så vi fick gå ut på gården! Det visade sig att sensorerna var så känsliga så att de reagerade på vattenånga från duschen…
Käkade frukost och sen var det dags för aktiviteter. Gick ut med Alfred. Käkade lunch och sen mer aktiviteter. Gick ut med Alfred. Käkade kvällsmat och sen ytterligare aktiviteter. Gick ut med Alfred. I korta drag var det så.
Många av de aktiviteter vi hade var ointressanta för just mig som t.ex. hur cancer uppstår hur man kom fram till strålning och cellgiftsbehandling. Men man kunde skippa sånt som man inte var intresserad av. Att vara på Lydiagården handlar om en själv och vad man själv vill.
Som tur är träffade jag Tobias som hade samma diagnos som jag och vi började prata och lära känna varandra och blev vänner.
Tufft men nyttigt
Veckan på Lydiagården blev lite jobbig för mig mest på grund av att jag har rutiner och på Lydiagården hade jag inga detta. Att få höra andras berättelser om deras sjukdom och hur de mådde var också extremt tufft.
Sista två dagarna mådde jag inte bra psykiskt det tog hårt på psyket.
Men och här kommer det ett men: Skulle jag åka till Lydiagården igen? Ja definitivt!
Oavsett hur tufft det var så fick man med sig en nyttig lärdom och i mitt fall så fick jag en vän som jag kan prata med. I övrigt hur är Lydiagården?
Maten är okej. Man hade kunnat skippa alla dessa vegetariska rätter eller åtminstone haft alternativ till kvällsmaten. Omgivningen är underbar! Skogsmiljö och tyst, lugnt och fridfullt.
Internet är näst intill obefintlig och på mobilen kan det vara svårt men man är ju inte där för att surfa på nätet. Rummen är spartanska det finns säng och förvaring. Dusch och toalett. Skåp för förvaring och en TV med fyra kanaler.
Men å andra sidan så finns det ett gym, pysselrum och ett stort bibliotek där man kan slappna av i soffan. Och vill man ta en stund i bastun så finns denna möjlighet.
Avslutningsvis vill jag säga är att om ni får en möjlighet till att besöka Lydiagården då tycker jag att ni ska göra det. Det kan bli tufft men man får också ut mycket av det. Så kolla med er läkare eller kurator om de kan skriva en remiss åt er.
Dragan Klarić
Om Lydiagården:
I dagsläget kan du som bor i Region Skåne, Region Kronoberg och Region Jönköping erhålla remiss till deras cancerrehabilitering. Remissen kan skrivas av legitimerad sjukvårdspersonal. Du betalar endast 500 kr i patientavgift för en 5 dygns cancerrehabilitering i internatform. Boende i andra län kan ansöka om ekonomiskt bidrag via CURO, Riksföreningen för cancersjuka. Deras cancerrehabiliteringsveckor är indelade i allmän vecka, kronisk vecka, bröstvecka och familjevecka.