Tänkte bjuda på ett recept (Burek)

Burek, Pita, Gibanica, Sirnica kärt bakverk har många namn men smaken är underbar och gott att äta varma sommardagar. Går lika bra att äta varma som kalla

Jag har vuxit upp med detta och när jag är på semester i Kroatien så äter jag och hustru detta till frukost men även också som mellanmål när vi tar en snaps och iskall öl

Receptet är enkelt och det tar ca en timme att tillaga. Fyllningen kan man själv bestämma (ost, keso, köttfärs, skinka,spenat eller vad man vill) jag föredrar med fetaost och keso för det tycker jag är godast

Receptet

1 paket filodeg, inte jufka, då blir det något annat (500g)
500g fetaost
500g keso
3 ägg
2-3 dl mjölk
salt och peppar
1-2tsk vegeta
mjölk och olja till pensling

Tillagning

Mosa ner fetaosten i en bunke. Rör i resten av ingredienserna och rör om ordentligt.

Pensla en långpanna eller stor plåt med olja.

Börja med att lägga 2 lager filodeg, sen fyllning, sen 2 lager filodeg.

Pensla med mjölk, lägg på fyllning, lägg på 2 lager filodeg, pensla med olja, lägg på fyllning, lägg på 2 lager filodeg, pensla med mjölk osv.

Det blir typ 5 lager med fyllning. Sista lagret ska vara 2 lager filodeg som först penslas med mjölk och sen med olja.Grädda i 175 grader i 40 minuter.

Täck över med folie om den blir för brun. Låt den sen svalna och skär i rutor. Den är god både varm och kall.

Observera att detta är grundrecept men jag brukar ta det dubbla och göra burek tjockare som den ska vara. Men prova er fram och se vilket ni gillar bäst. Man kan också ta 3 lager filodeg istället för 2 lager jag anser att burek blir lite fastare då.

Bon apetit, smaklig måltid eller som vi säger i Kroatien dobar tek